- 20.03.2015
- 675 Просмотров
- 0 Комментариев
Այն մթերքները, որոնք օգտակար են օրգանիզմին, հաճախ վնասում են ատամները: Բացի սուրճից, կարմիր գինուց և ծխախոտից, որոնցից ատամի էմալը փչացնում է, կան մթերքներ, որոնք ևս վնասում են ատամները: Ներկայացնենք այդ մթերքները:
1. Հատապտուղներ
Ազնվամորին (և այլ մուգ ու կարմիր հատապտուղներ) պարունակում է թթուներ և գունավոր նյութեր, որոնք գունավորում են էմալը:
2.Չորացրած մրգեր
Եթե դրանց մնացորդները մնում են ատամներին կամ ատամների միջև, ապա էմալը երկարատև մաքրման կարիք ունի: Այդ մթերքները մեխանիկական վնաս են պատճառում ատամներին:
3.Արքայախնձոր
Հաճախ արքայախնձորը կամ արքայախնձորի հյութը օգտագործելիս ատամները սկսում են կոտրվել: Դրա պատճառը այդ մրգի բաղադրության մեջ բարձր թթվայնությունն է:
4.Նարինջ
Նարինջը և դրա հյութը վնասում են էմալը: Այն պարունակում է ուժեղ թթուներ, որոնք քայքայում են էմալը: Ապացուցված է, որ նարնջի հյութը նվազցենում է էմալի ուժը 84%-ով, հանգեցնում է ատամի անկմանը և ավելացնում կարիեսի առաջացման հնարավորությունը:
5.Թթվային մթերքներ
Դրանք պարունակում են շատ թթվայնություն, որը քայքայում է ատամի էմալը 85%-ով:
6.Աղցանի լցոններ
Տարբեր սոուսները և մթերքները աղցանում պարունակում են քացախի թթու, լիմոնի հյութ, որոնք վնասում են ատամները:
7.Սոյայի սոուս
Սոյայի սոուսը գունավորում է ատամը, ինչպես սուրճը: Այնպես,որ պետք է զգույշ լինել:
8.Կետչուպ և մարինացված սոուս
Բոլոր տեսակի լոլիկի սոուսները գունավորում են ատամները, դրանք ունեն բարձր թթվայնություն:
Այս մթերքները օգտակար են առողջությանը, բայց վնասում են ատամները: Հրաժարվել դրանցից չի կարելի: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս այդ տեսակի սնունդը բերանում երկար չպահել, դրանց օգտագործումից հետո բերանը լվանալ ջրով: Կարելի է ատամները լվանալ, բայց ոչ միանգամից, այլ 10 րոպե հետո և փափուկ ատամի խոզանակով:
Նյութի աղբյուրը՝ aroxj.am
Популярные темы
Будь-те первым, поделитесь мнением с остальными.